


Alla ni som har ett uterum vet hur stora temperaturskillnader man kan drabbas av i ett uterum under höst, vår och vinter. Framförallt vi som bor i de lite sydligare delarna av landet märker av detta. På västkusten där jag bor, så är det inte ovanligt att vi på natten har -10 grader, för att sedan på dagen ha 10 plusgrader och strålande solsken. Ja ni fattar. Såklart hänger då inte riktigt temperaturen med inne i uterummet och ju sämre isolerat uterum du har, desto mer påverkad av dessa temperaturväxlingar blir du.
Som hemma hos mig till exempel, jag har ett helt oisolerat uterum som är byggt på trallgolv. Jag får kondens och imma på mina partier ett par dagar om året. Framförallt nu under vintern när temperaturen pendlar upp och ner. Så därför tänkte jag idag tipsa om några åtgärder man kan göra för att undvika så mycket kondens som möjligt!
Skapa drag!
Att placera två stycken ventiler, på varsin sida av uterummet, en högt och en lågt, gör att det skapas ett självdrag i uterummet. Det motverkar en hel del kondens. Använd vanliga ventiler som du hittar i bygghandeln, och tänk på att inte göra hål i den bärande konstruktionen. Har du panelväggar i uterummet så placerar du ventilation enklast igenom dem.



En fläkt gör susen!
Om det är så att självdraget inte fungerar tillräckligt så sätt gärna in en vanlig byggfläkt i uterummet. Då cirkulerar luften bättre och den fuktiga luften cirkulerar och torkar ut. Det finns också speciella väggfläktar anpassade för ex. våtutrymmen som suger ut all fuktig luft.
Något att tänka på är att även växter tillför oerhört mycket fukt i luften, och det är säkert en orsak till varför jag får lite kondens emellanåt. Men så länge man är medveten om varför kondensen bildas så kan man ofta vidta åtgärder.
Sedan är det ofta så att ju bättre isolerat uterum du har, desto mindre bekymmer brukar man ha med kondens. Vädret och förutsättningarna varierar hela tiden, året om, så se till att ta hand om ditt uterum även om hösten och vintern när du kanske inte är där ute lika ofta!



Hej! Har läst ditt inlägg om fläkt i oisolerat uterum och ska sätta in enligt ditt råd två stycken varav en eldriven.
Vill på förekommen anledning, svartmögel i uterummet efter vintern, höra vad du säger om ”lösa” frigolit skivor på ytterväggarna över vintern samt om jag kan lägga något på golvet för att förhindra att kylig luft tar sig in mellan trallspringorna.
Uterummet är en tillbyggnad på 13 kvm byggd på ett befintligt tralldäck i lärk. Golv-och takisolering saknas helt. De tre ytterväggarna består av 1000 mm hög träpanel (dubbla välvda panel bräder för likvärdigt utseende inne- såväl som utifrån) och resten två glas fönster. Gavlarnas skjutglasfönster går i otäta skenor där det vid regn och kondensbildning samlas vatten i nedre skenan. Fasta fönsterpartier längs ”ytterlångväggen’. Taket är panel byggt. Själva kolonistugan är i övrigt isolerad och värms upp med luft- värmepump med lägst 13 grader.
Har för avsikt att vinterförvara växter i uterummet, detta året i ett växthus med bubbelplast och frostvakt inköpt hos Wilab Garden :). Planerar att liksom förra vintern täcka golvet med byggplast. (Samtliga i uterummet vinterförvarade växter dog förra vintern).
Vad tänker du om att:
Täcka fönstren med lösa frigolit skivor?
Täcka träpanelen med lösa frigolit skivor?
Är det ok med byggplast på trallegolvet.
Är det bra och med vad isf kan jag isolertäcka det såpbehandlade trallegolvet?
Vilken dimension på ut-fläkt bör jag välja?
Hoppas på att få ta del av din kunskap och vill på förhand tacka dig.
Hoppas och tror att fler är tacksamma för ditt svar.
Med vänlig hälsning
Ingrid Grahn i Malmö