


Det finns många saker jag uppskattar med hyacinter. Dem är både vackra, doftar gott och faktiskt väldigt hållbara. En annan viktig aspekt i det hela är att dem ofta odlas här uppe i Norden, så det är inte svårt att få tag på närodlade hyacinter. Att man sedan kan hitta på många roliga saker med dem är en annan fördel. Hyacinter är ett måste för mig – trots allergi!
Nämner man ordet hyacinter, så är det många som tänker på nysningar, rinnande näsa och huvudvärk. För även om det är en av våra mest älskade julblommor så är det också den blomman som är en av de mest allergiframkallande. Men det har faktiskt inte stoppat mig, utan istället har det gett mig tankar på nya användningsområden.
För ska jag vara helt ärlig så tycker jag faktiskt att löken och bladen är det allra vackraste. Blomman för mig är en liten bonus. P.g.a. just allergi så använder jag också mest hyacinterna ute faktiskt, eller i uterummet. Det funkar väldigt fint då dem tål en del kyla. Dem är verkligen så bra att dekorera med på alla olika vis.



All näring hyacinten behöver finns redan i löken. Det har den lagrat under tiden den har växt och det enda som kan behöva tillsättas är lite vatten på något vis. Jorden behövs därför egentligen inte, utan det är mest ett sätt för att kunna sälja och transportera den på ett bra sätt.
För att hyacinten ska hålla fukten så kan man exempelvis vira lite mossa om löken. Jag lägger bara ett tunt lager med mossa, och sedan så virar jag om med en tunn tråd. Vill man kan man såklart dekorera dem vidare, men jag gillar dem helt enkla såhär.
Har du dem liggandes ute, behövs ingen mossa eller något sådant, då sköter regn och snö det som löken behöver.
Dem är som sagt riktiga favoriter för mig, och jag använder dem flitigt både i kransar, på bordet, i ljuskronor, ståendes och liggandes. Så här bjuder jag på några inspirationsbilder på hur jag använt dem de senaste åren.












Lämna ett svar