Vi är nog många som har semester nu och som har tid över till annat än att få ihop vardagspusslet. Just nu skördar jag väldigt gärna och jag har hunnit med en hel del, både från köksträdgården och växthuset. Kryddor är något jag ser till att skörda i omgångar och under hela sommaren. Dill, persilja, oregano, rosmarin, basilika och mycket mer skördar jag i massor. Låt mig inspirera dig hur du kan ta till vara på kryddorna så att de håller hela vintern.



För det finns nog inget godare och mer tillfredsställande än att mitt i kallaste vintern plocka fram egenodlade kryddor från skafferiet. Där har de legat i en burk, fint förvarade sedan jag torkade dem.



Torka kryddor i ugn
Att torka kryddor är ett jättebra sätt att ha tillgång till bra kryddor året om. Oftast så brukar jag torka kryddorna i ugn. Då strör jag ut stjälkarna luftigt på ett bakplåtspapper och sätter in dem i ugnen. Värmen har jag på max 50 oC. Det tar olika lång tid innan det är klart beroende på hur mycket kryddor och vilken sort du torkar. Men räkna med några timmar. Titta till dem med jämna mellanrum och det är klart när de är helt torra. Ha gärna ugnsluckan öppen en liten bit eller gå och öppna den så att ångan och fukten kommer ut.
Små buketter
Att torka i ugn är helt klart det snabbaste sättet – men ibland så torkar jag även kryddor genom att hänga små buketter upp och ner. Det är betydligt vackrare! Perfekt om du har ett större skafferi eller liknande. För bäst blir det om du har ett utrymme som är mörkt och i rumstemperatur. Då binder jag bara små buketter, knyter ett snöre runt och hänger upp och ner. Torrt och mörkt. Så dessa ska jag flytta in inomhus så fort jag är klar.



Kryddor såsom rosmarin, oregano, timjan, mynta och dragon är ypperliga att torka. Dill och persilja som jag också tar tillvara på såhär års blir bäst när jag hackar ner dem och fryser in. De tappar nämligen en hel del färg (och smak!) om man torkar dem. Så ut i trädgården och se vilka kryddor du kan torka – så du kan njuta av dina kryddväxter i vinter också!
Lämna ett svar