


Har ni också några fikonträd som kanske ser ut så här? Lite härligt spretiga? Jag kan gilla dem som de är just nu, men jag tänker beskära dem lite grann för att få en kraftigare planta.
Nu när jag ska börja beskära plantorna, så väljer jag ut ett par grenar som jag vill korta in. Jag klipper precis ovanför en nod. Nod är den punkt på själva stammen där det utgår blad ifrån (eller har gjort).



Det är viktigt att klippa med en vass sekatör, så att du får ett fint snitt. Vill du kan du nu sätta den avklippta stjälken i vatten, och plantera den i jord när den har fått rötter, eller så trycker du ner den i jord direkt. Tänk på att använda en bra jord, gärna med lite lecakulor blandat i. Glöm inte att vattna!






Sedan är det bara till att vänta! Dels på att moderplantan ska förgrena sig och växa sig fin, och på att de nya skotten ska utvecklas till nya fina fikonplantor!



Hej Hanna, tack för alla bra poddar! Har en fikonplanta jag har tänkt ta stickling av, men är lite nervös (kostade ändå 500kr för ett litet ex) och vill vara säker på att jag gör rätt… Blev paff när jag såg att du tar dom vedartade grenarna, trodde man tog bara det allra nyaste? Men det verkar helt ologiskt nu när jag tänker på det haha. Finns det överhuvudtaget något sätt att ha ihjäl plantan på när jag tar sticklingen om jag skär över en nod med en steriliserad kniv?
Tack på förhand!
/Simon
Hej Simon!
Tack för din kommentar och att du lyssnar på podden, vad glad jag blir!
Har svårt att tro att du skulle ta död på plantan genom att skära bort en stickling, men är plantan väldigt ung och ny så hade jag väntat lite tills jag hade en stark tillväxt. Man kan ta sticklingar hela säsongen. För 500:- så borde du fått en tillräckligt stor planta som klarar av att man beskär och tar stickling!
Lycka till!