Vill ni prova på att göra något annorlunda med fläderblommorna som snart står i blom? Då ska ni prova att göra lite bubbel av dessa ljuvliga blommor!
Första gången jag provade på att göra fläderbubbel var för ett par år sedan, och sedan dess har det nästan mer blivit en regel än ett undantag att detta görs varje år. Men resultatet har verkligen varierat, ibland lyckas man och ibland inte. Men när man lyckas är det så gott så det gör det väl värt en del misslyckanden!
Fläderbubbel
15 blomklasar av fläder
2,5 dl socker
1 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
2,25 l vatten
1 ekologisk citron
Gör så här:
Skaka av blomklasarna så att ev. småkryp försvinner – skölj ej!
Blanda vatten, socker, vinäger och blomklasar i en hink/ stor skål. Skala citronen med en potatisskalare och tillsätt skalet och saften av halva citronen i hinken/skålen. Låt stå i rumstemperatur i 1-2 dagar tills jäsningen kommit igång, brukar bli en ”hinna” på ytan. Sila därefter av och häll på flaskor och ställ i lite svalare rumstemperatur. Fyll inte hela vägen upp i flaskorna. Det tar ett par dagar innan man ser att det börjar bubbla i flaskorna och när den processen börjar så ställer du in flaskorna i kylen. Gå sedan och lätta på korken lite med jämna mellanrum, annars är det faktiskt lätt hänt att flaskorna exploderar av trycket.
Tänk på!
Plocka inte fläderblommorna precis efter regn, då har nämligen de jästsvamparna som finns på blommorna sköljts bort och jäsningen kommer aldrig igång.
Använd också enbart ekologisk citron, då de oekologiska citronerna är mycket hårdare besprutade och tar död på jästsvamparna som finns naturligt på fläderblommorna.
Det blir en viss alkoholhalt på detta bubbel, ju längre du lagrar flaskorna ju mer starkare blir det.
Det är inte alltid man lyckas med att få till de här naturliga bubblorna, så man får vara beredd på att det kanske inte alltid lyckas – men det är lite det som jag också tycker är charmen. De gånger man lyckas så smakar det desto bättre.
Lycka till!
Lämna ett svar