– Vet du vad som står på lampförpackningen?
Någon mer än jag som lever kvar med glödlampornas wattstyrkor som referensram på vilken lampa du ska välja? Jag ska villigt erkänna att jag kan ha riktigt stora bekymmer ibland med detta och därför har det blivit både ett och två fel köp av fel styrka på de LED-lamporna jag har kommit hem med. Frågan min man, han vet!
Efter senaste felköpet blev jag lite sur på mig själv och såg till att läsa på lite mer kring detta. Inte så svårt egentligen. Bara att man får tänka om!
Det jag har lärt mig nu är att jag ska titta efter Lumen-talet samt också något som har blivit allt mer viktigare, nämligen vilket Kelvintal som lampan ger.
Om vi börjar med Lumen så är det motsvarigheten till Watt som vi mätte styrkan på glödlampan med tidigare. Ju högre lumental, desto starkare sken från lampan. Här nedan ser ni en jätteenkel tabell på motsvarigheten från Watt till lumen.
Glödlampa/Watt Led/Lumen
15 W 120-135 lm
25 W 220-250 lm
40 W 410-470 lm
60 W 700-805 lm
Tittar vi sedan vidare på Kelvin-talet (K) så är det också oerhört viktigt, för att få rätt ”temperatur” på ljuset, dvs färg. Om man vill ha ett lite varmare sken, eller ett lite kallare. Ju lägre Kelvin-tal desto varmare och gulare sken får du.
Vita Led-lampor finns idag sorterade i tre huvudgrupper:
Varmvita: <3300K
Vita: 3300K-5300K
Kallvita: >5300K
Tre referenspunkter jag har tagit med mig är att ett stearinljus ligger på ca 1500K, dvs ett rätt gult ljus. Den gamla glödlampan låg på ca 2700K, och oftast den jag har som referens när jag numera letar i hyllan!
Nu ska det inte bli några mer felköp här inte!
Hej! Åh så bra info! Jag står alltid som ett fån framför glödllamporna. Även de som arbetar i butiken river sitt hår. (Skönt, man känner sig inte ensam) Denna info ska jag spara, så jag vet vad jag ska köpa nästa gång. Tack!