


Precis som jag förknippar rabarberpaj med våren, jordgubbar med sommaren så förknippar jag hösten med en riktigt god och smarrig kanelbulle! Jag är absolut ingen mästerbagare men jag får mina ryck ibland och bakar då gärna bullar. Det tar lite tid med att det ska jäsa osv, men vad gör det? Man kan ju hinna med så mycket annat under tiden. Idag bjuder jag dig på vad jag tycker är världens bästa kanelbulle-recept!
Receptet jag brukar följa är hämtat ursprungligen från en av Roy Fares böcker. Det är verkligen bullar med det lilla extra. Sockerlagen man penslar bullarna med i slutet tror jag är ett genidrag. Bullarna är lika saftiga nybakade som efter att dem har legat i frysen.
Ingredienser
Vetedeg
30 g jäst
250 g mjölk [2,5 dl]
570 g vetemjöl [9,5 dl]
3 g salt [0,5 tsk]
5 g malen kardemumma
90 g strösocker [1 dl]
55 g ägg [1 st]
110 g smör, rumstempererat
1 ägg, till pensling
pärlsocker, att strö på
Fyllning
200 g mandelmassa (jag brukar byta ut mot 1 ½ dl socker istället)
10 g vaniljsocker [1 msk]
30 g malen kanel [0,5 dl]
150 g smör, rumstempererat
Sockerlag
150 g vatten [1,5 dl]
95 g strösocker [1 dl]
Gör så här
Smula jästen i bunken till din matberedare. Värm mjölken till ljummen, slå över jästen och blanda runt.
Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter.
Blanda under tiden ihop ingredienserna till fyllningen, blanda väl och se till att det blir en slät fyllning.
Kavla ut degen 3-4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas i mitten. Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen och vik degen dubbelt, sporra ut remsor som du tvinnar till bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Vill du inte göra knutar då kavlar du ut degen 3-4 mm tjock, mer bred än hög och rulla ihop till en rulle. skiva till lagom stora bullar, lägg i formar. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar.
Blanda under tiden samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 9-11 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg.
Precis när bullarna kommit ut från ugnen penslar du dom med sockerlagen. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.






Det är verkligen så gott med en riktigt god kanelbulle, en härlig höstdag som denna! Håller du med? Hoppas du gillar dessa bullar lika mycket som jag!
Lämna ett svar