


Precis som att jag vill ha sill och köttbullar på julafton, vill jag ha doften av saffran under hela december. Jag bakar mina omtalade lussebullar, saffranskola, och nu även en ny favorit – saffranskladdkaka! Perfekt kaka att vispa ihop när tiden till lussebullar inte riktigt finns, men begäret efter saffran är stort!
Saffranskladdkaka med lingongrädde
Ingredienser
100 g smör
100 g vit choklad
1 påse saffran (0,5g)
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
Lingongrädde
2 dl vispgrädde
1 dl lingon mosade
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret, ta sedan kastrullen från plattan och lägg ner den vita chokladen så att den sakta smälter i smöret. Tillsätt saffran.
- Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
- Häll i chokladblandningen och rör tills allt blandat sig.
- Sikta ner vetemjölet och vänd sedan försiktigt ner det med slickepott.
- Häll smeten i en smord springform med löstagbar kant som är cirka 24 cm i diameter.
- Grädda på 175 grader i 15–20 minuter.
- Låt svalna och ställ sedan i svalt så kakan svalnar helt.
- Gör sedan lingongrädden, vispa grädden till önskad konsistens och blanda ner lingonen lite i taget, tills du tycker smaken blir bra.
Ät och njut!
Åh så god den blev. Tack för receptet! God Jul!
// Maria
Men åh vad roligt Maria!
God Jul!
Kram Hanna