


Den här dagen kommer jag lägga i ”minnesburken” må ni tro! Vädret har verkligen varit heeeelt fantastiskt, ungarna glada och vi har haft fina vänner på besök. De första vårdagarna vi har bjudits på här nere i söder blev helt magiska. För det är något speciellt när man ser att temperaturen i uterummet börjar närma sig 20 grader. Eller när man kan gå runt i en fleecetröja istället för vinterjacka i trädgården.
Som grädden på moset hade jag också fixat några semlor till fikat. För semlor kan nog vara något av det godaste jag vet. Men sen finns det ju miljoner olika recept och varianter på semlor (och sätt att äta dem på!), men genom åren så har jag använt mig av detta recept som jag hittat hos Jennys matblogg.



Semlor
Bullar:
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk stött kardemumma
ca 13-15 dl vetemjöl special
Fyllning :
Mandelmassa + några msk grädde
Ca 8 dl vispad grädde ( + ev. vaniljsocker )
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman.
- Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader. Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd sedan ner resten av vätskan.
- Blanda i socker, salt och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning. Tillsätt så mycket av mjölet att degen släpper och blir smidig. Arbeta degen i 15 minuter (Gärna med maskin). Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30-40 minuter.
- Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar. Varje del blir ca tio bullar var. Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 50-60 minuter (till dubbel storlek).
- Grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader, eller tills de är gyllene. Låt svalna på galler.
- Vispa under tiden grädden. Vill man att grädden ska bli söt, så vispa med några msk socker eller vaniljsocker.
- Skär lock på bullarna.
- Rör ihop mandelmassan med lite grädde. Klicka ut mandelmassefyllningen i bullarna.
- Spritsa ut grädden och lägg på locken. Pudra till sist florsocker över.



Smaskigt som bara den kan jag meddela. Och ja det här med att man äter semlor på lite olika sätt, det har vissa i vår familj tagit fasta på. För hos den yngre generationen så är det hamburgar-varianten som gäller!



Heeelt underbara bilder!
åh vad det ser gott ut!
Kram Kajsa!
Åh tack, vad glad jag blir!
Hoppas du får en din helg!
Kram hanna
Tack för att du delar med dig! Sänder en vårkram!
Tack snälla för din kommentar och dina fina ord! Blir så glad!
Hoppas du får en fin och solig helg!
kram hanna