


Nu börjar jag kunna njuta av härliga fikastunder i uterummet. Jag skulle nog kunna påstå att bästa tiden med uterum (och växthus också för den delen…) är nu. När man kan möta vårsolen och värmen den för med sig i ett rum av glas. Att man sedan kan duka upp till en fika här, gör det hela ännu bättre. Idag bjuder jag på en variant av en stor favorit – semlan!
Kärt barn har många namn, visst är det så? Semlan, eller fastlagsbulle som den kanske mer korrekt heter är en stor favorit hos mig. Här i Sverige äter vi ju denna smarriga bulle fylld med mandelmassa och grädde, medan man i övriga Norden mer äter den fylld med sylt eller vaniljkräm. Men idag så tänkte jag bjuda er på ett recept som jag gillar mycket, och kanske också gör att alla ni som inte är så förtjusta i den traditionella semlan, kan tycka om de fantastiska smakerna!



Semmelkladdkaka
150 g smör
100 g mandelmassa
2 tsk malda kardemummakärnor
2 dl strösocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
Vispad grädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform och smörj och bröda kanterna.
- Smält smöret i en rymlig kastrull. Ta bort från plattan.
- Riv ner mandelmassan i kastrullen och vispa samman med kardemumma och socker.
- Knäck i och vispa ner ett ägg i taget. Avsluta med att röra i vetemjölet.
- Fyll formen och baka kakan mitt i ugnen i 20-22 minuter. Den ska vara lite dallrig i mitten.
- Låt kakan svalna helt, gärna kallt.
- Dekorera med vispad grädde och lite mortlad kardemumma.



Hoppas det ska smaka!
Lämna ett svar