Jag vill verkligen krama ut det allra, allra sista ur sommaren just nu! Dofterna, kvällarna, blomningen och såklart smakerna!
I år har jag fått en helt fantastisk skörd i växthuset av både tomater, gurkor, chili, fikon och vindruvor. Men just denna kväll så var det tomaterna och chilin som fick åka ner i grytan. Det var nämligen dags att göra tomatsoppa!






Den är så vansinnigt god och smakrik, så det känns som att äta en bit utav sommaren… Vill du göra din alldeles egna tomatsoppa så kommer här receptet, som jag ursprungligen hittade på mittkok.se
Rostad tomatsoppa
Ingredienser
4 portioner
- Färska tomater ca 5-10 st (beroende på storlek)
- 1/2 gul eller röd lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- tre kvistar färsk timjan (går också bra med basilika eller oregano)
- ca 1 liter grönsaksbuljong
- 3-4 msk färskost eller crème fraiche
- salt & svartpeppar
- Ev. chilli efter smak.
- Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna i mindre bitar och lägg ner dem i en ugnssäker form. Dela lök, vitlök och ev. chili och låt dem gå med tomaterna i ugnen.
- Ringla över olivolja och lägg ner några kvistar färsk timjan, rosta detta i ugnen cirka 20 minuter eller tills tomaterna blir lite skrynkliga. Under tiden kokar du upp grönsaksbuljong.
- När tomaterna är klara i ugnen, ta bort timjankvistarna och mixa tomaterna i en mixer, tillsätt lite buljong i taget (tills du fått den konsistens du vill ha på soppan) och sedan färskost.
- Mixa ihop allt och häll soppan i en kastrull. Nu kan du justera konsistensen genom att tillsätta mer buljong om du vill ha en tunnare soppa. Värm soppan och smaka av med salt och peppar.
- Servera med bröd och njut av världens godaste tomatsoppa.



Till detta gjorde jag en basilika crème, där jag bara mixade en näve basilikablad tillsammans med en klick crème fraiche, salt och peppar. Det blev supergott att toppa soppan med!
Detta är verkligen lyx för mig!
Lämna ett svar