När jag i maj månad planterade tomatplanta efter tomatplanta, så blev jag lite tokig på mig själv, det ska jag erkänna. För inte nog med att jag odlar upp en massa plantor, jag var ju bara ”tvungen” att köpa några nya sorter av tomater också. Men nu är jag så tacksam för det. För nu har jag kunnat börja frossa i tomater! Tomatsoppa är min favorit alla dagar i veckan!



Det var när jag och Rebecca spelade in ett avsnitt till vår podd; Hanna och Rebeccas trädgårdsliv, som vi började prata om tomater och vad vi helst gör med dem. Då sålde jag in den här tomatsoppan till Rebecca och hon blev så frestad att jag lovade att dela med mig av receptet.
För den är verkligen så god att den tål att upprepas och göras om och om igen!



Recept: Rostad tomatsoppa
Ingredienser
4 portioner
- Färska tomater ca 5-10 st (beroende på storlek)
- 1/2 gul eller röd lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- tre kvistar färsk timjan (går också bra med basilika eller oregano)
- ca 1 liter grönsaksbuljong
- 3-4 msk färskost eller crème fraiche
- salt & svartpeppar
- Ev. chilli efter smak.
- Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna i mindre bitar och lägg ner dem i en ugnssäker form. Dela lök, vitlök och ev. chili och låt dem gå med tomaterna i ugnen.
- Ringla över olivolja och lägg ner några kvistar färsk timjan. Rosta detta i ugnen cirka 20 minuter eller tills tomaterna blir lite skrynkliga. Under tiden kokar du upp grönsaksbuljong.
- När tomaterna är klara i ugnen, ta bort timjankvistarna och mixa tomaterna i en mixer, tillsätt lite buljong i taget (tills du fått den konsistens du vill ha på soppan) och sedan färskost.
- Mixa ihop allt och häll soppan i en kastrull. Nu kan du justera konsistensen genom att tillsätta mer buljong om du vill ha en tunnare soppa. Värm soppan och smaka av med salt och peppar.
- Servera med bröd och njut av världens godaste tomatsoppa.



Lämna ett svar