Ända sedan jag var i tonåren har mamma eller min moster bakat de här jättegoda saffransbullarna till Lucia. De har blivit lite av ett måste till fikat under december. Så goda!
Så idag tänkte jag dela med mig av receptet på dessa godbitar. Vi bakar inte längre ”vanliga” lussebullar, det är bara dessa som gäller. När du ätit dem första gången förstår du vad jag menar!
Lussebullar med mandelmassa:
50 g jäst Ugn 225 grader.
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella kvarg
1 gram saffran
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
17 dl vetemjöl
Aluminiumformar, ca 24-30 st (beroende på hur stora bullar man vill ha)
Fyllning:
4 msk rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
1 ägg
4 msk mandelspån
Gör så här:
Börja med att smälta smöret. Tillsätt mjölken och varm till 37° (fingervarmt).
Smula sedan jästen i en bunke och häll över vätskan (mjölken och smöret) över jästen. Rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt sedan kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop degen så den blir smidig.
Låta jäsa under bakduk ca 30 min.
Ta sedan upp degen och arbeta den på mjölat underlag och forma den till ca 24-30 st bullar. Lägg dem i muffinsformar.
Rör ihop mandelmassan och smöret och gör en grop i varje bulle. Tryck ner önskad mängd av fyllningen i varje bulle.
Låt jäsa ca 20 min under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 225 grader.
Låt svalna på galler.
Ät och njut!
Jag har precis bakat dom Jättegoda 😋👍Tack ❣️
Tyvärr håller inte dina lussebullar måttet! På en skala 1-10 kan jag tänka en3a för att vara snäll. En känsla av vanlig tråkig vetebulle med lite jul känsla,, tyvärr har vi bakat 150 st på ditt betyg.
Känner oss lite förtvivlade skall vi bjuda på dessa eller skicka iväg till något barnkalas ?
Har precis bakat lussebullarna efter ditt recept. Var tvungen att provsmaka med detsamma och jag tyckte dom var goda. Tack så mycket!
Vad härligt att höra Anna-Greta! Önskar dig en fin jul och gott nytt år!
Kram Hanna