


Det har blivit dags att titta närmre på min köksträdgård och denna plats skulle jag vilja kalla mitt käraste trädgårdsrum. Här gror, växer och frodas det. Jag misslyckas emellanåt men får trots allt en ny chans igen nästa år. När jag planerade denna del av trädgården hade jag två ledord; lättskött och frodigt.
Redan när jag började planera min köksträdgård visste jag att jag ville odla i upphöjda odlingslådor. Jag visste även att jag behövde en plats att plantera och förvara mina krukor på. Jag ville odla bär samtidigt som jag ville ha gott om plats för ettåriga grönsaker och blommor.
Jag valde att starta med pallkragar för att få det så lättskött som möjligt. Pallkragarna placerades ut runt det plommonträd jag planterat några år tidigare. Jag vände och vred på varenda pallkrage många gånger och valde en lite oregelbunden, inte helt symmetrisk placering. För mig var det viktigare att få plats med så många pallkragar som möjligt.









För att inte allt skulle kännas stelt och uppradat blandade jag upp pallkragarna med lite öppna rabatter. Mina fantastiska rabarber växer sig stora under plommonträdet och bidrar med en frodig och lite vildare känsla.
Bakom växthusets ena långsida byggde jag ett planteringsbord för att ha en plats till förvaring av krukor och för plantering. Planteringsbordet nyttjas mest som ett planteringsbord under våren, nu under sommarmånaderna fungerar det som ett avlastningsbord för krukor med olika kryddor och annat smått och gott.
Att få känslan av frodighet var viktig, därför har jag låtit grönskan flöda fritt på vissa ställen. En sådan växt är min minikiwi som jag köpte för många år sedan. Den har jag låtit klä växthuset i grönska och gör att övergången mellan köksträdgården och växthuset inte blir så stor.



Köksträdgården går längsmed, bakom hela växthuset och i slutet av köksträdgården har jag en stor rabatt under äppelträdet. Denna fyller jag tidigt under sommaren med olika sorters sommarblommor och dahlior. Här växer det njutningsfulla för ögat, alla blommor. Här njuter jag av att kunna gå och plocka buketter senare i sommar, medan det ätbara frodas i mina pallkragar.
En köksträdgård kan vara så mycket mer än bara en fyrkantig plätt i din trädgård, den kan vara som ett eget rum i trädgården eller något mycket bättre. I mitt fall skulle jag säga att köksträdgården binder ihop växthuset med övriga trädgården.



Lämna ett svar